vrijdag 30 december 2011

How about the food ?

a very well prepared butterfish

ontbijt - stringhoppers met sambol
Je kunt culinair Sri Lanka sfeer als 'pittig' te beschrijven . Het is een unieke en exotische keuken.
negombo - dirk en kaat hadden een dubbele verjaardag te vieren
De curry's zijn zondermeer bijna dagelijkse kost. Als ze het goed klaarmaken, dan ontplooit zich een zeer aangenaam en gevarieerd smakenpallet. Met echte look, kruidnagel,cardemon, coriander,tamarinde, peperbollen, kerrieblaadjes, en de alomtegenwoordige cocosmelk...
devilled prawns
curry
kandy - lion's special - too big !



Meestal worden ze geserveerd met een groot aantal pittige side-dishes die soms een bijzonder kleurrijk geheel vormen. Een streling voor het oog en de smaakpapillen.
cocosmelk en sambor
Maar je moet steeds benadrukken dat je de maaltijd 'Sri Lankan'-style wil – blijkbaar gaat men er dikwijls van uit dat 'hot food' not our cup of tea is.

curry met sidedishes 
Rijstschotels worden geserveerd op diverse wijzen: gestoomd, gekruid, in biriyani-stijl, samen een groentenmengeling gebakken, met tamarinde en buffelmelk....
Van rijstbloem worden ook de bekende hoppers gemaakt, een verbastering van het Tamilwoord appa, wat gewoon rijstkoek betekent, én dosas, dunne pannenkoek die gevuld worden met een – kruidige, wat dacht je – groentemengeling.
kandy - sri ram resto

Maar geniet vooral van de bijgvoegde plaatjes.....

lakefish

30 dec aankomst In Kandy via Dambulla

Dambulla rock tempel. 4 rotstempels,afgeladen vol met staande en liggende Boeddha's. De (vooral 19 de eeuwse) muurschilderingen zijn heel erg mooi. Eigenlijk is er te veel te zien. De oorsprong van de tempels zou dateren tot de 1ste eeuw voor Christus. In totaal zouden er een 150 Boeddha's te zien zijn.

Maar wie of wat is Boeddha ? Waar staat hij of zijn filosofie voor ?
Met andere woorden......Boedha in a nutshell

Prins Siddharta Gautama, geboren in 563 vr Christus, op de grens tussen Nepal en India, liet zijn koninklijke achtergrond voor wat het was en ontwikkelde zijn filosofie en discipline om de de uitdagingen van' Het Leven' te overstijgen.
Hij leerde ons dat dit 'lijden' onontkoombaar was. Lijden wordt veroorzaakt door 'begeerte - haat,afkeer – onwetendheid' .Iedereen zou blijven lijden zolang zij de sensuele en materiele aspecten van Het Leven niet overstegen.


Je kan bevrijd worden via een Hoger Bewustzijn , die vooral wordt bereikt door de 'training' van de 'geest' via meditatie en leven volgens een morele code ' geen kwaad doen - het goede cultiveren - de geest zuiveren' . Een soort zelftransformatie
Echte Boeddhisten bereiken het Nirvana via een reeks 'hergeboortes' en diverse stadia van Bewustzijn.Het Nirvana is het stadium waar vrijheid het einde van de cirkel van hergeboorte en dood inhoudt.
Centraal staat de Dharmadoctrine. Iedere hergeboorte hangt af van het vervullen van je levensplicht [ook van vorige 'levens']. Dit resulteert in 5 voorschriften : geen levende wezens schaden - geen zaken nemen die niet uit vrije wil werden gegeven - geen sexueel wangedrag - geen valse spraak - geen giftige dranken en verdovende middelen die 'achteloosheid' veroorzaken.
De vrome leken moeten 8 voorschriften volgen, de monniken 10.
zo kan je een 'trapje hoger' komen te staan.
Voila.......Een zeer simplistische en vooral tekortschietende interpretatie van het Boeddhisme.

Er zijn nog twee strekkingen. De Mahayana [Noordelijk India..] De Theravada [zuidelijker oa Sri Lanka..]Er is nog de betekenis van Het Wiel
De leer dieper doorgronden vergt een 'gans leven'.
En wie ben ik tenslotte ???          






Bijna in Kandy. Maar eerst nog een stop in een 'herbal garden'. Allerlei bekende en minder bekende kruiden. Pepperplants. Kardemon. Turmeric. Cloves. Cinnamon. Red pineapple. Aloë vera. Curryleaves........De rondleiding wordt gevolgd door een demonstratie-massage om de werking van de medicinale olieen en extracten te demonstreren. Natuurlijk wordt er later luidop aan 'business' gedacht.   Wat dacht je.
plaatselijk fruit degusteren

ayurvedische demonstratie..

donderdag 29 december 2011

29 dec Sigiriya

sigiriya 200 mtr hoog


Ik ben niet de eerste die Sigiriya met Ayers Rock vergelijkt.
Maar er zijn natuurlijk meer verschillen dan gelijkenissen. Sigiriya kun je bijvoorbeeld beklimmen, “in twee tot drie uur als je geen hoogtevrees hebt”.

En dat je onderweg wordt vergast op een spektakel met halfnaakte prinsessen, dat hebben ze down-under ook nog niet meegemaakt.
Puur geologisch gezien is Sigiriya  het gestolde en geërodeerde magma van een lang vergeten vulkaanuitbarsting. Een afgeplatte rots. 200 meter hoog. 1800 miljoen jaar oud. Eén van de highlights van Sri lanka.

de leeuwenpoort

Het is “bezaaid” met allerlei rotsgrotten en overhangende klippen.
 Koning Kassapa bouwde op de top van de Leeuwenrots een paleis en omringde de rots met  ingenieus aangelegde watertuinen, vijvers en prieeltjes. Eén en al symmetrie. Nog altijd indrukwekkend.

diep beneden de watertuinen

Unesco World Heritage sinds 1982.


Archeologen trekken echter die  'Koning Kassapa'-theorie de laatste jaren in twijfel. Sommigen beweren dat er nooit een paleis heeft gestaan, maar een theravada- of mahayana-boeddhistisch klooster.
Maar wat verklaart dan de aanwezigheid van de fresco's vol wolkenmeisjes met hun amandelogen, wespentaille en opulente borsten ?
Het zou niet om hemelse nimfen gaan, laat staan om concubines van Kassapa, maar om verschillende afbeeldingen van Tara, een belangrijke boeddhistische godin uit de mahayanatraditie. Twee aan twee staan ze, met de Mona Lisaglimlach, getooid met kralen, armbanden, diademen en andere juwelen. Ooit waren er 550. Eénentwintig muurschilderingen overleefden, en deden dat op een merkwaardig intacte manier . .

Het hypermoderne, maar prachtig in de natuur geïntegreerde en contrasterende, archeologische museum is gewoonweg schitterend.

Voila zie. Minstens 1300 trappen omhoog.
En evenveel omlaag.
Voor de tweede keer.

kado van dirk en kaat voor' gedane' werken

woensdag 28 december 2011

28 dec Polonaruwa

Stringhoppers, sambor en een bijzonder pittige chilipasta vormen het ontbijt. Met een bijzonder fijn afgekruide milktea.
Ik moet het recept van de pasta hebben. De lady of the house legt het mij geduldig uit. Dried chili, chopped onions,squeezed lemon and salt. Grounding in a mortar. Black pepper to taste..Easy but oh so tastefull.

Het meer van Kantale en omgeving is bijzonder mooi. Het maakt deel uit van een groot nationaal park. Rijstvelden zo ver je kan kijken. Imposante bomenrijen. Wuivende palmen. Volop irrigatiekanalen.
We degusteren de heerlijke plaatselijke specialiteit. Yoghourt van waterbuffelmelk. Al dan niet met verse honing uit de fles.
De huisjes zijn klein hier. Veelal houten lattenwerk aangevuld met leem.

In Polonaruwa wordt het opnieuw wat zoeken voor een geschikt hotel. Ondanks de 'belofte' van Mr. Freddy dat alles al geregeld was. Hij blijft een onverbeterlijke slechte organisator.



Polonaruwa ligt op het kruispunt van de voornaamste handelswegen van Sri Lanka, maar is vooral bekend om zijn oude koningsstad. Zo'n duizend jaar oud. Gedurende 3 eeuwen was het de koninklijke hoofdstad. Ze is jonger dan Anuradhapura en dus ook beter geconserveerd.
De belangrijkse 'antieke stadsdelen' zijn overzichtelijk gegroepeerd in groepen.
Ik vind dit nog steeds een indrukwekkend en mooi geheel. Ooit moet dit  bijzonder imposant  geweest zijn.
Maar geniet van enkele losse impressies. Beschrijvingen zouden alleen maar saai zijn....

Later op de avond vul ik mijn blog aan. Alles gaat bijzonder traag. Landline. Geduldig foto per foto opladen. Tot laat in de avond.
Ondertussen nog een reservatie emailen voor Negombo. En voor Ella en Unawathuna maak ik telefonische reservaties. Ook start ik verkennende onderhandelingen om een long-distance taxi te regelen van Ella naar de zuidkust. Werk genoeg dus.

27 dec Trincomalee



We rijden door het grootse majestueuse Frederick Fort om de Swami Kovil te bereiken.
De rotstempel ligt op het meest oostelijke punt van de stad. 130 meter boven de zee.
Het is een zeer heilige plaats. De Portugezen kieperden destijds in 1624 de tempelschatten in zee. Daaronder bevond zich een zeer vereerde lingam (Shiva onder de vorm van een phallus).
Pas in 1962 ontdekte een duikersteam per toeval de lingam.
Een buitenlandse vond het destijds ook een goeie plaats om zelfmoord te plegen, maar de goeie God heeft haar leven gered.
Het is niet de meest fotogenieke tempel. Maar de plaats en de frisse zeebries worden bijzonder geapprecieerd.
Ver beneden beukt de zee als een te duchten voorlopig gekooid monster.

Verderop in de Kali Kovil tempel. (Kali is zowat de slijmerig verpakte duivel met een halsketting van afgehakte hoofden ) maken we de poja mee. De ceremonie die enkele keren per dag wordt gehouden. De priesters gaan in een soort ommegang rond de tempel gevolgd door een pleiade van trommels, cymbalen, trompetten en gelovigen.
In de tempel wordt het godsbeeld meermalen 'gewassen' – overgoten met diverse gekleurde vloeistoffen. Geel , roze.. De trompetten zetten een hoger schel toontje in. De trommelaar slaat zichzelf bijna buiten westen. De cymbalen pletsen en kletsen. Een auditieve verdoving. De god krijgt een nieuwe tikka op het voorhoofd, enkele bloemen, uitgebreid bewierookt en tenslotte met een ronddraaiende olielampenschaal verlicht. Een heel spektakel. Indrukwekkend. Tot de deuren plots krachtig worden dichtgedaan en alles even plots stopt. Een muur van stilte valt over ons. Efkens perplex.

De markt. Verse groenten. We proeven rambutan, een soort betere lychee. Mini-clementientjes. Ik zie pepers. Proef voor het eerst gezouten witte chili. Koop er. Proef nog een rode chili. “No no, don't do it” probeert de verkoper nog. Maar het is te laat. Een vuurbal spat in mijn mond open. Straf spul. Ik koop er ook. Tot verbazing en bewondering van de salesman.

We dwarrelen het stadje af. In alle richtingen. Ondanks de vriendelijke omgang hoor ik toch hier en daar dat mensen 'bang' zijn. 'I can't speak too much. I've to be careful”, zei een Tamil me.
Er was ooit een bescheiden wit boeddhabeeld neergezet aan het busstation. Spoedig kwam het toch hevige rellen met de niet-boeddhistische medebewoners. Er werden granaten naar het beeld gegooid. Er waren stakingen die enkele maanden duurden. Er werd een omheining rond gezet. En sindsdien wordt het door het leger bewaakt. Probeer het niet te fotograferen !

Langs de kust is er een wijk van vissers. Kleine huisjes. Even smalle zandstraatjes. Bijzonder vriendelijke ontvangst en belangstelling. Men troont ons mee naar de zee. De zee is nu op zijn 'gevaarlijkst'. Ongenadig. Onbetrouwbaar. Verraderlijk. Overal zandzakjes. De resten van gesloopte huizen door de tsunami. Ik hoor verhalen van afgerukte deuren. Vluchtende mensen. Bang. Voor de onbedwingbare zeekracht. Plots komt er zowat uit het niets een fikse golfslag. Het water spat alle kanten uit. Ik krijg een lading zeewater. Efkens schrikken.

's Avonds stroll ik nog langs Dutch bay. Veel bussen. Veel families. De saree-ladies gaan voorzichtig in zee. Niet ver. Overal hangen borden 'from october till may dangerous waves'. Kraampjes met ijskreem en gebakken vadai, somosas, buns. Venters van prullaria.
Het gaat er allemaal zeer gemoedelijk aan toe.
Langzaam valt de avond.
Ik heb nog een leuk restaurantje gevonden. Want veel is er hier niet echt te vinden.
Een Lion en een devilled chicken fried rice.
That's all folks.



dinsdag 27 december 2011

De Tamiltijgers. Verborgen macht ?

Tamil conflict – kort door de bocht geschetst

Het is makkelijk en simplistisch te stellen dat de Britse kolonialen aan de oorsprong van het Tamil-Sinhalese conflict zouden liggen. Maar toch.
Tijdens de kolonisatie werden Tamils systematisch bevoordeligd. Zij kregen de beste postjes in de ambtenarij. De meerderheid van de universiteitsstudenten waren Tamils.
Langzaamaan ontstond er een anti-Tamil gevoel. Vooral in de jaren 50. Er was zelfs een periode   'Sinhalese only' (te vergelijken met Leuven Vlaams destijds ?)
En de Tamils voelden zich nu  op  hun  beurt gediscrimineerd.

In 1981 werd Jafna's bibliotheek afgebrand. Inclusief hoogst unieke Tamildocumenten. Deze gebeurtenis kreeg echter weinig publieke aandacht. Het werd 'doodgezwegen'. De kiem van een burgeroorlog was ontsproten.
Kleine en geïsoleerde schermutselingen werden schering en inslag.
In 1983 kwam het in Colombo tot een bloedig treffen met de Tamilbevolking.'Black July'

De verdrukte Tamils kregen steeds meer en meer 'sympathie' . Buitenlandse geldstromen kwamen op gang. De Tamil-verzetsgroepen creëerden een eigen legermacht, inclusief marine en luchtmacht.
De LTTE of 'de Tamiltijgers' controleerden op de duur zowat het hele noorden van het eiland.

Er werd een Indisch vredescorps ingezet die binnen de kortste keren bijzonder wreed te keer ging.
De  Sri Lankaanse regering kreeg steeds meer ongezouten kritiek te verwerken.
In een soort Machiavelliaanse redenering werden de Tamils door de Sri Lankaanse regering zelfs bewapend om 'die Indiërs' het land uit te werken. Wat dan ook gebeurde. (Vergelijk het een beetje met de Americanen die destijds de Taliban bewapenden tegen de Russen..)
De Tamils die ondertussen een ware guerillastrategie hadden opgezet, vochten onverminderd verder tegen de regering.

In 1995 werden de Tijgers uit Jafna verdreven. Die hergroepeerden zich terug in de jungle. Namen een tijdje later de stategische Elephant Pass in die het schiereiland Jafna 'afsloot' van de rest van Sri Lanka .
Na veel onderhandelen en via Noorse bemiddeling kwam er in 2002 dan toch een wankele vrede. Grote gebieden landbouw blijven evenwel ontoegankelijk. Er zouden 2 OOO OOO landmijnen liggen. Veel stranden blijven militair gebied. Hele dorpen werden ontvolkt en bezet door het Sri Lankaanse leger. Om de 'zoveel meter' zie je wel een legercommandopost in Jafna. De checkpoints blijven.
Vrede door een bezettingsmacht. 

25 dec Jafna



Jafna lijkt eerder een uitvergroot dorp. Overzichtelijk. Landelijk karakter. Smalle straatjes. Een patchwork van koloniaal gekleurde stadsdelen. Veel groen.
De regio dichtst bij de buurt van het Fort draagt nog duidelijk de sporen van de recente gevechten. Kogelgaten. Kapotgeschoten hotels, kerken, openbare gebouwen en huizen.
Het is een intrigerende vriendelijke en niet-toeristische plaats. Absoluut de moeite om te voet te exploreren.
Het leger is opnieuw nadrukkelijk maar toch discreet aanwezig.
Bijna op iedere straathoek is er een soldaat te bespeuren. Veelal erg jonge mannen, die nauwelijks Engels machtig zijn. Ze zijn wel bijzonder vriendelijk en pogen je zoveel mogelijk behulpzaam te zijn, waar nodig.
En ook en vooral de 'gewone' burgers zijn allen meer dan vriendelijk. Soms stoppen ze gewoonweg om ons goeie dag te wensen. Of een Merry Christmas. Of hun kinderen worden gesommeerd hun eerste woordjes Engels in de praktijk om te zetten.Overal krijgen we een glimlach. Een korte hoofdknik. Een hand die zwaait. Welkom.

We bezoeken enkele van de talloze hindoeïsche Shiva-tempels. Weliswaar niet de grandeur van hun zuidindische tegenhangers, maar toch sfeervol. Ik geniet bijvoorbeeld van de openluchtkeukens. Ik mocht in de potten meeroeren. Tot algemene hilariteit.
Er is opvallend weinig bedrijvigheid. Zondag. Kerstdag.

Ik bezoek het grote Fort. Tot voor kort niet toegankelijk. Kapotgeshoten. Stuk gebombardeerd. De restauratiewerken zijn volop bezig. Veelal met primitieve middelen. En veel volk.

Verder ronddwarrelend vind ik dan toch een internetcafe. Proberen mijn achterstand in te halen.
Alles lukt dan toch beter als verwacht. Ik ben bijzonder tevreden. Een frisse pils dan maar ?

Maar de 'normale' bars zijn gesloten. Op bevel van de overheid. Maar een Kerstdag zonder één pilsje ? Nee toch.
Ik zoek en ik vind. Ik heb ergens gelezen dat er een guesthouse is, populair bij NGO's. Proberen maar. We nemen een 3-wheeler and up to Morgan's.
Het ziet er niet direct open uit....maar toch !!
We kunnen een pintje degusteren.
Maria, de eigenares, is de vriendelijkheid zelve. Het bier is fris en smaakt verdomd goed.
Fier toont zij een foto toen Angelina Jolie (die met de dikke lippen) hier op bezoek was. Als UNESCO ambassadrice.
Na de Christmasdrinks zonder enig overleg en discussie naar Cosy, de succulente indische keuken.
Andra vegetable mix. Andra Chicken hot. Curry Jafna. Prawns Nilgiri. Rice and roti.
Het meest onovertroffen kerstmaal voor slechts 5,12 euro per persoon.
Kerstmis 2011 staat voor eeuwig geboekt in de archieven van mijn memorie