De Britten namen de stad in 1815, na drie eeuwen strijd over van de Portugezen en de Hollanders.
Het duurde nog 16 jaar vooraleer ze een weg bouwden naar Colombo. Die weg ligt er nog altijd.
clocktower busstand |
de tempel van de heilige tand |
Het meer werd in 1807 aangelegd en is dus niet natuurlijk ontstaan.
De laatste heerser van het koninkrijk Kandy, Sri Wickrama Rajasinha, vorderde duizenden inwoners op om het karwei te klaren. Toen enkele lokale chefs daartegen protesteerden, vond men ze 's anderendaags terug aan de oevers van datzelfde meer, vakkundig aan spiesen geregen.
De tempel aan de noordkant herbergt het belangrijkste relikwie van de moderne staat Sri Lanka: een tand van Boeddha. In 1998 ontplofte een krachtige bom aan de ingang, waarbij de tempel beschadigd raakte. Sommigen beweren dat dit het werk van de Tamiltijgers zou zijn geweest .Het hele complex is intussen opgeknapt, maar de veiligheidsmaatregelen blijven: mannen en vrouwen worden door afzonderlijke poorten geleid, gefouilleerd en onderzocht.
Fotocamera's mogen mee, maar worden wel geïnspecteerd. Schoenen moeten uit, maar dat heeft dan weer een andere reden.
zeer geduldig aanschuiven in de tempel |
De Portugezen stalen het kleinood in de zestiende eeuw en verbrandden het in een roes van katholieke devotie.
In Goa was dat.
Maar het zou volgens de legende echter een kopie zijn geweest.
lotus - 'the national flower' |
's Anderdaags huren we een taxi. Op weg naar het olifanten'weeshuis' in Pinnawela. 40 km drukke weg van Colombo. Het geheel is ondertussen ,sinds mijn vorige bezoek , flink gecommercialiseerd geworden.
Schijnbaar ongestoord nemen een zestigtal olifanten een stofbad voor ze zich op het drukke kruispunt van de tweevaksweg naar Kandy wagen. Daar lijken ze even te galopperen, als briesende volbloeden, in gespreide slagorde, trompettend en luid snuivend, begeleid door de mahouts en hun lange gevlamd bruine stokken.
De jongste dikhuiden kwamen in het olifantenweeshuis terecht omdat ze door de kudde zijn verstoten. De ouderen trapten op een landmijn of werden door stropers van hun slagtanden beroofd.
Een boutade, een symbool voor de manke en broze structuur van een land in heropbouw.
pinnewala elephant orphanage |
Terug in Kandy. Een stadje met een speciale sfeer. Iets Zwitserlands ? Hier en daar vind je nog een (veelal verwaarloosd) koloniaal gebouw. Maar sommige zijn ook bijzonder zorgzaam gerestaureerd. Het zijn guestshouses geworden, of een restaurant-bar met allure.
queen's pub royal |
king's street pub royal |
pub royal - king's street |
Kortom. Kandy. Yes. The kandyman can.. (vrij naar Sammy Davis jr.)..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten